Webinar Actualiteiten jurisprudentie Hof van Justitie EU (regulier)

16 okt

AANMELDEN WEBINAR

Dit webinar is bedoeld voor advocaten en andere praktijkjuristen die willen weten wat de implicaties voor de nationale rechtspraktijk zijn van recente arresten waarin het Hof van Justitie begrippen in EU-migratiewetgeving uitlegt. Welke onderwerpen aan bod komen, wordt bepaald door de uitspraken die het Hof van Justitie in het voorliggende jaar heeft gedaan. Geselecteerd wordt uit de jurisprudentie over het vrij verkeer van Unieburgers en hun gezinsleden (art. 20 VWEU, richtlijn 2004/38), de langdurig ingezetenen- en gezinsherenigingsrichtlijn, het Associatierecht EEG-Turkije, de Terugkeerrichtlijn en de regels inzake de buitengrenzen (Schengengrenscode en Visumcode). De arresten worden door de docenten besproken, in de context van eerdere uitspraken van het Hof van Justitie geplaatst en ingepast in het nationale rechtskader

Na een korte inleiding over de verwijzingsplicht van de nationale rechter (CILFIT II), zullen de docenten stilstaan bij de vraag of er ambtshalve moet worden beoordeeld of er sprake is van een afhankelijkheidsrelatie die recht geeft op een art. 20-verblijfsrecht en zo ja, welke waarborgen er gelden bij intrekking op grond van nationale veiligheid. De recente uitspraken/conclusies over het afgeven van reisdocumenten, het opslaan van biometrische gegevens, het opnemen van wijzigingen in het personele statuut in de persoonsregistratie en de gevolgen voor een verzoek om bijstand gedaan door familieleden in opgaande lijn worden besproken. Tevens is er aandacht voor het verlies van het verblijfsrecht van gezinsleden van derdelanders en de procedurele waarborgen uit de Gezinsherenigingsrichtlijn daarbij. Naast de uitspraak van het Hof van Justitie in de Meislev zaak komt een aantal nationale uitspraken waarin rechten uit het Associatierecht EEG-Turkije in geschil zijn voorbij; zo ook het recente Nordic-arrest over beperking van reizen ter bescherming van de volksgezondheid. Verder is er aandacht voor de Terugkeerrichtlijn, met name situaties waarin de vreemdelingen geen terugkeerbesluit kunnen krijgen, en actualiteiten in de rechtspraak rond het inreisverbod en vreemdelingenbewaring.

De docenten belichten ook een aantal zeer recente en relevante arresten van 4 oktober, over bewaring en terugkeer (Bouskoura) en over de verplichting om een wijziging van gender en voornaam overeenkomstig het nationale recht van een andere lidstaat in het geboorteregister te verwerken (Mirin). Zij bespreken ook de conclusie in de inbreukprocedure tegen Malta over verkrijging van de Maltese nationaliteit tegen betaling van een som geld.

Docenten
mr. dr. H. (Helen) Oosterom-Staples, senior onderzoeker en universitair docent Tilburg Universiteit
mr. dr. A. (Aniel) Pahladsingh, senior jurist, ministerie van SZW en rechter-plaatsvervanger Rechtbank Rotterdam 

Datum en tijd
Woensdag 16 oktober van 14.00 tot 16.15 uur en donderdag 17 oktober van 14.00 tot 16.15 uur. Dit webinar bestaat uit twee delen. Inschrijven is alleen voor de beide delen samen mogelijk. Het webinar wordt opgenomen, de opname is aansluitend nog twee weken beschikbaar voor de deelnemers. Als u verhinderd bent voor één van de delen, kunt u dit achteraf als video bekijken.

Kosten
€ 334,05 voor leden van de Werkgroep Rechtsbijstand in Vreemdelingenzaken (WRV)
€ 356,94 voor niet-WRV leden
Exclusief 21% btw, inclusief digitale reader

Doelgroep
De cursus richt zich op advocaten en academische professionals die zich in de praktijk bezig houden met het vreemdelingenrecht.

Niveau***/specialisatie
4PO

Het certificaat met PO-punten wordt verstrekt na deelname aan het webinar én correcte beantwoording van de bijbehorende toetsvragen. De toetsvragen zijn een vereiste van de NOvA en de RvR.

Het live webinar wordt via Zoom aangeboden. Als u Zoom niet wilt of kunt gebruiken, is het ook mogelijk rechtstreeks vanuit uw browser verbinding te maken. Dit kan een beperkend effect hebben op de functionaliteiten van het webinar. 

AANMELDEN WEBINAR